Ugrás a fő tartalomra

Majdnem 800 ezer forint a magyar nyugdíjrekord

Észrevételem: Arra azért kíváncsi lennék, hogy a meg nem nevezett személy kinek lehet a walagavége vagy a bratyija . Ne magyarázkodjon nekem egyetlen jól megfizetett léhűtő sem, hogy a személyi (akár családi) szükségleteit messze meghaladó nyugdíjat szükségeltetett az anonim elftársúr  részére megállapítaniuk. ...vagy talán a több évtizedes édes semmittevése során napi 24 órában fél évszázadon keresztül olyan érdemi munkát végzett és a legmagasabb járulékot fizette?  (*B.Kiss-Tóth László)


789 870 forintot, azaz a kötelező nyugdíjminimum csaknem huszonnyolcszorosát kapta havonta a legmagasabb összegre jogosult nyugdíjas. 57 év munkaviszony után lett a nyugdíjrekorder. Ez derült ki az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság adataiból.
A nyugdíjminimum ma 28 500 forint havonta, sokan viszont jelentősen magasabb összeget kapnak kézhez.  Ez azzal magyarázható, hogy ezek az emberek sokkal tovább dolgoztak a korhatárnál, amiért olyan bónuszt is kaphattak, ami megduplázta az egyébként nekik járó összeget. A jelenlegi szabályok szerint a nyugdíjkorhatár felett dolgozók a nyugdíj-megállapításnál évente 6 százalék bónuszt kapnak. Aki 16-17 évet dolgozik így, az megkétszerezi a neki járó nyugdíjat- írta a nol.hu.  A lap szerint azonban abból is látszik, hogy nem sokan vannak így, hogy az öregségi nyugdíjasok "felső tizedébe" 196 ezren tartoznak, az ő átlagnyugdíjuk 184 ezer forint.
Ennek ellenkezőjére is bőven akad példa. Magyarországon ötezer olyan nyugdíjas van, aki a normál korhatárnál előbb vonult nyugdíjba, korkedvezménnyel. Tavaly valamivel több, mint hatezer nyugdíjas kapott havonta 28 500 forintot, vagy még ennél is kevesebbet.
Az összes nyugdíjas közül a negyvenéves szolgálati idővel nyugdíjba vonult nők számíthattak átlagosan a legmagasabb, több mint 108 ezer forintos havi ellátásra. Az öregségi nyugdíjak havi átlaga 95 716 forint.
Az ONYF előzetes adatai szerint tavaly 2642,8 milliárd forintot költött a költségvetés nyugdíjakra, illetve nyugdíjszerű ellátásokra. A legtöbbet értelemszerűen az öregségi nyugdíjak fedezete igényelte: az 1,88 millió nyugdíjasnak az év során összesen 2167,7 milliárd forintot fizettek ki.
/Forrás: Blikk, index.hu – alfahir.hu 2013.02.26./
*

5 éve perben, haragban a (szombathelyi) állami nyögdíjbiztosító intézettel... 

A szombathelyi állami nyögdíjbiztosító elsőfokon (nem ismerte a törvényt vagy inkább visszaélt vele?) 35 év 241 nap szolgálati időt, majd fellebbezésem folytán az egerszegi másodfokú regionális  (néhány hónappal hiányosan ugyan, de) 43 év 132 napot állapított meg részemre. Itt meg azt állították, hogy a megadott csaknem 8 évre vonatkozóan a nevemre kitöltött,  általam aláírt, általuk fellelt jövödelemkifizetési jegyzékekből nem lehetett megállapítani, hogy kinek a részére lettek a jövödelmek kifizetve, ezért a  megadott évekre a nyögdíjszámításnál csak minimálbért számítottak részemre.

(Akkor a bérjegyzékek nálam nem voltak fellelhetők, ezért nem tudtam az ellentettjét bizonyítani.  A nálam lévő akármilyen korabeli TB-határozatokkal, TB-folyószámlakivonatokkal, Szja-bevallásokkal megspékelve azonban hiába fordultam keresettel a szombathelyi Munkaügyi Bírósághoz, a TB-s okiratokat, mint bizonyítékokat, az eljáró munkaügyi bíró egyszerűen nem volt hajlandó tudomásul venni, feltehetően a nyögdíjbiztosó minden hájjal megkent jogászával a több év  alatt kialakított jó munkakapcsolat miatt inkább néhány elsőfokú tárgyalás után (jogerősen!)elutasított.

Amikor 2 év múlva a 8 évből 3 év bérkifizetési bizonylatai nálam mégis előkerültek, megdöbbenve tapasztaltam, hogy személyemet (a regionális állításával ellentétben,) egyértelműen be lehet azonosítani. A jogvesztő időn belül kérelmet adtam be a szombathelyi állami nyögdíjbiztosítóhoz,  hogy a megváltozott tényállás miatt, az előkerült bérjegyzékek alapján a szóbanforgó 3 évre vonatkozóan módosítsák a nyögdíjamat. Erre törvényi előírás is van. Nekem ez akár 15-20.000 Ft-ot is jelenthetett volna. Azonban mint a szombathelyi nyögdíjbiztosító elsőfokon, mint másodfokon a 2004. évi CXL. tv. félremagyarázásával elutasították. Ismét a szombathelyi Munkaügyi Bíróságra került az ügy, néhány bírósági tárgyalás után azonban az országos állami nyögdíjbiztosító felülvizsgálati handa-bandával szintén másodfokon (nem harmadfokon!) belenyúlt az ügybe és utasította a Munkaügyi bíróságot a per elutasításos kimenetelére.

Kb. fél évvel ezelőtt megállapítottam, hogy a 2007. év dec. 31-én történt nyugdíjazásom után, 2007. évre vonatkozóan, 2008. január-február hónapokban is történtek munkahelyi munkabérjellegű kifizetések, amelyek a nyögdíjamba nem lettek beleszámítva. Ám 2008-ra önadózóként Szja-bevallást is kellett adnom és leadóznom.  Gondoltam néhány százast havonta ez is jelenthet, ezért kimutatásokkal, igazolásokkal, stb. ismét felkerestem  az időközben magasabb díjazással, ám ugyanazokkal a pofákkal kormányhivatallá avanzsált szombathelyi nyögdíjbiztosítót, ahol több, mint dupla ügyintézési idő letelte után (azt állítva, hogy az államkincstár közlése alapján el lett a 2007. évre számolva és a nyugdíjamba beleszámítva,) elutasított. Másodfokon az országos nyögdíjbiztosító, védve a szombathelyiek mundérjának böcsületét,  a határozatot ugyanezen okra történő  hivatkozással helyben hagyta. Arra már az Istennek sem voltak hajlandók, hogy az államkincstártól azt is megkérdezzék, hogy 2008-ban nem történt-e részemre kifizetés... Ezért, most ismét bírósági szakaszba került az ügy. Persze, hiába van bizonyítékom, már előre borítékolni lehet a végeredményt.
A nyögdíjbiztosító ellenséges magatartása személyes okokra, valamint a hivatali visszaélés és hamís közokirat kiállításának felfedésére vezethető vissza. Aztán, mint ilyenkor lenni szokott, szó szót követett...
 
A cikkhez szólva  és az ügyem okán felmerül(het) minden nyögdíjkárosultnál az a kérdés, (nem ártana az illetékeseknek utána nézni!) hogy a nyugdíjmegállapítások (nem csak!) szombathelyi viszonylatban, tulajdonképpen minek alapján is történnek. A kutya nem ellenőrzi le, hogy a saját hozzátartozóik részére milyen összeget állapítanak meg és léteztek-e hozzá dokumentumok...
Mint ahogy az sem lehet jelentéktelen statisztikailag, hogy a szombathelyi Munkaügyi Bíróságon a rendes, öregkori nyugdíjazásukkal kapcsolatban keresettel élők közül egyáltalán van-e olyan honfitársunk, akivel szemben a nyögdíjbiztosítót elmarasztalják...
 
*B.Kiss-Tóth László 2013.02.26..  

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kommunista Keresztapa

"Orbán Viktor és Csányi Sándor kézfogása a bankvezetőkkel való találkozáson. Orbán az összes bankárral csak kezet fogott, a meghajlás csak Csányinak járt"... Óriási protokolláris baklövés így meghajolni, megalázó. Mindjárt kezet csókol! Azért látszik az alá-fölé rendelési viszony... "Nekünk Brüsszel és a Pénzvilág nem diktálhat!" "Nem leszünk gyarmat!" Már tényleg nem...  "amikor a kormány pénze a bankároktól függ,
    akkor a bankárok, nem pedig a kormány irányít;
    a kéz ami ad, felette van a kéznek, ami kér.
    A pénznek nincs hazája; a pénzemberek nem hazafiak,
    és nincs becsületük,
    kizárólagos céljuk a nyerészkedés"
(Bonaparte Napoleon) A Fejér megyei Rendőr-főkapitányság állambiztonsági szervének  Orbán Viktorról  1982. májusában készített környezettanulmányából:       „…esetenként öntelt, beképzelt, rátarti magatartást tanúsít...társaihoz való viszonyában néha képmutató, érdek centrikusság jellemzi. Képességeit közepesre értékelik…ideáljai…

A körmendi Tánczos-ügy

(A kép forrása: Kuruc.info) Szenzáció(!): -Megvan(nak)                                           a valódi gyermekgyilkos(ok)! Felháborító(!) -Tánczos Gábort ártatlanul ítélték el 13 évre, amelyből 10 évet le is ült! -az elkövető(k)  anyagát a hatósági gazemberek 50 évre titkosították! * Miközben az Orbán-kormány az 1998-as Aranykéz utcai robbantásos merénylet elkövetőit éppen napjainkban tartóztatta le, az ugyanebben az évben brutális kegyetlenséggel megölt körmendi 11 éves kislány, H. Zsófi valódi gyilkosát/gyilkosait futni hagyják. Az Újbuda Televízió múlt havi adásában az 1998-as nyomozás során közreműködő rendőrségi grafológus, dr. Lépold Józsefné megdöbbentő kijelentést tett: A valódi gyilkos már megvan, de 50 évre titkosították az ügyet! Mindez közvetetten alátámasztja a Magyar Jelen 2007-es oknyomozó riportját, ahol azt bizonyították, hogy egy befolyásos zsidó szekta gyilkolta meg rituális okokból a 11 éves kislányt. Tánczos Gábor pedig ártatlanul ült 10 évet.
Az 1998-as gyilkosságot ny…

FRONT könyvtár