Ugrás a fő tartalomra

Ilyen Izraelben a demokrácia: eltüntetik a nemkívánatos személyeket


 Rejtélyes módon elhunyt egy rab az izraeli börtönben, miután nyolc hónapon keresztül elzárva tartották. Egy tervezett Moszád-akcióról fecseghetett.

Izraelben kirobbant, majd egyre inkább nemzetközivé terebélyesedik a botrány: rejtélyes módon elhunyt egy rab egy izraeli börtönben, miután nyolc hónapon keresztül hermetikusan elzárva, magánzárkában tartották, ám a hatóságok titkolják a történteket. Az X fogoly néven elhíresült férfi ügye foglalkoztatja a napokban a világsajtót.
Zygier sírjaAz ausztrál-izraeli kettős állampolgárt a hivatalos indoklás szerint hamis papírjai és identitása alapján ítélték el a zsidó államban, majd két évvel ezelőtt – 2010. december 15-én -, máig tisztázatlan körülmények között öngyilkosságot követett el a börtönben – írja a hvg.hu. Ami elég hitetetlennek tűnik, hiszen a Ramla városban levő hírhedt Ájálon börtön egyik szigorúan őrzött, állandóan bekamerázott magánzárkájában történt mindez. A Moszád-ügynök igen rossz fát tehetett a tűzre, mert az elmúlt napokban kiszivárgott információk szerint Ben Zygier zárkáját még a börtönőrök sem közelíthették meg, nehogy a férfi kijuttassa az elrablásának és Izraelbe hurcolásának részleteit.
Ezért tüntették el
A Kuvaitban megjelenő El-Dzserídá című napilap azt írta a ügyről: Ben Zygier megijedt, amikor a dubáji rendőrség Mahmúd el-Mabhúh Hamász-vezető meggyilkolása után szinte azonnal bejelentette, hogy a merényletet az izraeli Moszád emberei követték el az Egyesült Arab Emírségek területén. A még Dubájban tartózkodó Zygier erre fölvette a kapcsolatot a helyi rendőrséggel és bőrének mentése érdekében elárulta a Mahmúd el-Mabhúhot meggyilkoló különítmény többi tagjának a nevét, ám azok akkorra már kereket oldottak, legalábbis így véli a kuvaiti napilap.
Ben Zygier (alias Ben Alon vagy Ben Allen) ezután természetesen igyekezett elrejtőzni munkáltatója, a Moszád haragja és bosszúja elől, hazament Ausztráliába, ám az izraeli titkosszolgálat gyorsan fölfedezte rejtekhelyét s a rá jellemző módon az áruló ügynököt elrabolta, majd Izraelbe hurcolta. Ben Zygierre azért is haragudhattak az izraeliek, mert az ő információja alapján derült ki, hogy a Dubájban gyilkolászó huszonhét Moszád-ügynök idegen országok hamisított útleveleit használta az Egyesült Arab Emírségek területére történt beutazáskor. Emellett az is felmerült, hogy a férfi szülőhazája titkosszolgálatának fecsegett cége, a Moszád tervezett olaszországi akciójáról, ami szintén ok lehetett arra, hogy eltüntessék.
Óriási összeg a hallgatásért
A férfiről annyit tudni, hogy Ausztráliában született 1976-ban, a melbourne-i zsidó iskolába járt, 2001-ben alijázott, azaz vándorolt ki Izraelbe – cikkezett a kuruc.info. Új hazájában megnősült, katonai szolgálatot teljesített, és született két gyermeke. A katonai szolgálat után a Moszád szolgálatába állt, ám 2010 elején egyszerűen eltűnt a barátai és a szerettei szeme elől. Sem az Ausztráliában élő szülei, sem az izraeli házastársa nem hajlandók beszélni. Az izraeli sajtó azt is tudni véli, hogy az özvegy hatalmas hallgatási összeget kapott a zsidó államtól. Ben Alon holttestét később a melbourne-i zsidó temetőben temették el.
Zygier útlevele
El akarták titkolni, nem sikerült
Az izraeli kormány mindent megtett az ügy eltussolásáért. Az Ynet nevű internetes lap két éve decemberben adta hírül, hogy a Tel Aviv közelében található Ayalon börtönben elszigetelten tartottak fogva egy férfit, aki később öngyilkosságot követett el. Az értesülés szinte azonnal lekerült az oldalról, a kormányzati hírzárlat pedig egészen a múlt hétig tartotta magát.
Múlt hét kedden azonban az ausztrál ABC News közölte, sikerült azonosítaniuk az ismeretlen foglyot, aki az izraeli titkosszolgálat (Moszad) után kémkedett. Az ABC szerint a férfit rajtakapták, ezért került börtönbe. Ausztrál források szerint a helyi titkosszolgálat az Iránban, Libanonban és Szíriában tett látogatásairól faggatta.
Miközben a hír fénysebességgel terjedt az online közösségi oldalakon, az izraeli média mélyen hallgatott az ügyben. Bár a baloldali Háárec nevű lap végső elkeseredésében lehozta az ABC News írását, később mégis eltávolította azt. A pletykák szerint a miniszterelnöki hivatal arra kérte az ismertebb lapok főszerkesztőit, hogy tartsák vissza az információkat ebben a „rendkívül kényes ügyben”.
Az izraeli parlamentben (kneszet) nem sokkal az ABC riportjának sugárzása után Áhmád Tibi palesztin és Zehává Gálon zsidó képviselő kérdést intézett a belügyminiszterhez: miként fordulhat elő az, hogy a demokratikus Izraelben hat-nyolc hónapon keresztül a külvilágtól hermetikusan elzárva, bírósági ítélet nélkül tartsanak embereket, akik az állandó 24 órás megfigyelés, a bekamerázott magánzárka ellenére képesek öngyilkosságot elkövetni?
A magát demokratikusnak mondott Izraelben mindennapos a cenzúra. Ahhoz, hogy egy újságíró hivatalos engedélyt szerezzen, alá kell írnia egy dokumentumot, miszerint nem publikál olyan információkat, amelyek „Izrael ellenségeit segíthetik”, vagy kárt okoznak az államnak.
Biztonsági szakértők szerint azonban Zygier fogva tartási körülményei szokatlanok. „Nem tudok róla, hogy az utóbbi évtizedben előfordult volna hasonló eset” – fogalmazott a BBC hírtelevízió megkeresésére Martin Sherman, a Stratégiai Tanulmányok Intézetének vezetője. Hozzátette, „valamilyen megdönthetetlen bizonyíték lehetett ellene, különben nem kockázatták volna a rendkívüli intézkedéseket”.
Az „X fogolyról” ugyanakkor a mai napig az egyetlen hivatalos közlemény a kerületi bíróságtól származik. Ebben azt írják, hogy egy ismeretlen kettős állampolgársággal rendelkező izraelit hamis identitása alapján „biztonsági megfontolások” miatt ítéltek el. Később ugyanez a bíróság állapította meg az öngyilkosságot is.
Netajahu szerint minden rendjén megy
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az úgynevezett „X fogoly” ügyével kapcsolatos első megszólalásában nem meglepő módon elutasította az izraeli sajtó vádjait az esetleges törvénytelenségekkel kapcsolatban, majd megvédte az ügyben több mint két évig fenntartott hírzárlatot. Természetesen, mint az már bevált gyakorlat, saját biztonságuk megteremtésére hivatkozott.
Hány embernek jut hasonló sors?
Somfalvy Attila, a Jediot Áháronot újságírója a cenzúra jogosságát hangsúlyozó kollégáival szemben kijelentette: „Ebben a történetben nem csak az a szégyen és döbbenetes, hogy Izraelben a cenzúrával elnémítják a sajtót, hanem az is, hogy embereket egyszerűen el lehet tüntetni, magánzárkában tartani hat-nyolc hónapon keresztül bírósági ítélet nélkül”. Egyes politikusok és a sajtó egy része most fölteszi kérdést: vajon hány Ben Zygierhez hasonló, a külvilágtól teljesen „elrejtett” zsidó és nem zsidó embert tartanak magánzárkákban a Közel-Kelet "egyetlen demokráciájában"?
Fotók: kuruc.info
/Forrás: kuruc.infohvg.hu - alfahir.hu 2013.02.21./*B.K-T.L.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kommunista Keresztapa

"Orbán Viktor és Csányi Sándor kézfogása a bankvezetőkkel való találkozáson. Orbán az összes bankárral csak kezet fogott, a meghajlás csak Csányinak járt"... Óriási protokolláris baklövés így meghajolni, megalázó. Mindjárt kezet csókol! Azért látszik az alá-fölé rendelési viszony... "Nekünk Brüsszel és a Pénzvilág nem diktálhat!" "Nem leszünk gyarmat!" Már tényleg nem...  "amikor a kormány pénze a bankároktól függ,
    akkor a bankárok, nem pedig a kormány irányít;
    a kéz ami ad, felette van a kéznek, ami kér.
    A pénznek nincs hazája; a pénzemberek nem hazafiak,
    és nincs becsületük,
    kizárólagos céljuk a nyerészkedés"
(Bonaparte Napoleon) A Fejér megyei Rendőr-főkapitányság állambiztonsági szervének  Orbán Viktorról  1982. májusában készített környezettanulmányából:       „…esetenként öntelt, beképzelt, rátarti magatartást tanúsít...társaihoz való viszonyában néha képmutató, érdek centrikusság jellemzi. Képességeit közepesre értékelik…ideáljai…

A körmendi Tánczos-ügy

(A kép forrása: Kuruc.info) Szenzáció(!): -Megvan(nak)                                           a valódi gyermekgyilkos(ok)! Felháborító(!) -Tánczos Gábort ártatlanul ítélték el 13 évre, amelyből 10 évet le is ült! -az elkövető(k)  anyagát a hatósági gazemberek 50 évre titkosították! * Miközben az Orbán-kormány az 1998-as Aranykéz utcai robbantásos merénylet elkövetőit éppen napjainkban tartóztatta le, az ugyanebben az évben brutális kegyetlenséggel megölt körmendi 11 éves kislány, H. Zsófi valódi gyilkosát/gyilkosait futni hagyják. Az Újbuda Televízió múlt havi adásában az 1998-as nyomozás során közreműködő rendőrségi grafológus, dr. Lépold Józsefné megdöbbentő kijelentést tett: A valódi gyilkos már megvan, de 50 évre titkosították az ügyet! Mindez közvetetten alátámasztja a Magyar Jelen 2007-es oknyomozó riportját, ahol azt bizonyították, hogy egy befolyásos zsidó szekta gyilkolta meg rituális okokból a 11 éves kislányt. Tánczos Gábor pedig ártatlanul ült 10 évet.
Az 1998-as gyilkosságot ny…

FRONT könyvtár